sobota 3. května 2014

Relaxace a odpočinek podle mě / Relaxation and rest as I see it

Hezkou první květnovou sobotu,

nevím, jak Vy, ale já mám měsíc květen moc ráda. Snad i proto, že v něm mám narozeniny a taky proto, že je to měsíc, kdy vše kvete, příroda se připravuje na rozpuk a všechno se zdá tak nějak hezčí a snadnější. Minulou sobotu jsem Vám slibovala článek o relaxaci a odpočinku. Tak tady je :)

Protože je jaro a venku už to tak skutečně i vypadá, mnoho z nás se může setkat a zažít takzvanou jarní únavu. Co to vlastně je? Opravdu existuje, nebo je to jen klasická únava, která každého člověka občas potká, a protože zrovna začíná jaro, tak ji nazveme únavou jarní? Určitě můžeme říci, že můžeme být stejně tak unavení v zimě, což by bylo i logičtější, vzhledem k tomu, že v zimě je brzy tma, je chladno, dny jsou krátké, to pak může přispívat k tomu, že se necítíme dobře a může se objevit právě i únava. 

Naopak na jaře víc svítí sluníčko, dny jsou delší, všechno kvete, svět se zdá najednou veselejší, ale může se stát, a často se tak i děje, že nám skok z dlouhé zimy (přesto, že letos nebyla moc "zimní") neudělá dobře a naše tělo se s tím hned nevyrovná. To může být právě i důsledek zimy, kdy jsme byli unavení a teď jen doznívají záchvěvy únavy a organismus se musí vyrovnat se změnou a nastartovat se na další roční období.

Je tedy důležité umět se zastavit, odpočinout si a nehnat se stále jen za prací a za hmotnými statky. Každý víme, že peníze jsou důležité, ale měli bychom vědět, že stejně důležitý je odpočinek.

Způsobů, jak odpočívat nebo relaxovat, je velké množství a každý si určitě najde ten svůj. Zde Vám uvedu především ty, které fungují na mě a které praktikuji já. Věřím, že někteří z Vás se v nich určitě také najdou a budu ráda, když se podělíte, jak to máte Vy a jak řešíte únavu, jak odpočíváte a relaxujete.

1. Dovolená

Absolutním topem pro mě je dovolená, kde si člověk odpočine dle mého názoru úplně nejvíc. Ať už je to dovolená s aktivním odpočinkem anebo v mém případě klasické lenošení a válení u moře :) To je odpočinek a nabytí nových sil dle mého gusta. Samozřejmostí je přítomnost lidí, které mám nejradši, což účinek ještě podpoří. Po dovolené se vždy cítím jako znovuzrozená, i když ten návrat do kruté reality všedních dní je potom vždy celkem krušný. Ale člověk se pak může zase začít těšit na příští dovolenou :)


2. Čerpání energie z přírody

S dovolenou může souviset trávení času v přírodě, která nás hodně nabíjí a dodává nám energii. Může to znít zvláštně a nelogicky, ale i taková obyčejná procházka v lese nebo v parku, i když jste unavení z práce, samozřejmě s odpovídajícím tempem (žádné túry a zběsilý výšlap kamsi do kopců) může být tím pravým, co Vás navrátí do duševní pohody. Ideálním stavem je procházka s prvními slunečními paprsky, které mají tu úžasnou schopnost dobít energii.


3. Sledování seriálu nebo filmu

Ale pokud, když jste unavení, trávíte raději čas doma, pak je zde spousta dalších způsobů, jak si můžete dobít baterky a jak můžete po celém dni zrelaxovat své tělo i mysl. Například u sledování oblíbeného seriálu nebo filmu. Doporučuji spíše něco jednoduššího, něco opravdu oddychového. Akční střílečka nebo horor asi zrovna nebude to pravé, co by Vám dodalo pohodu a klid, který potřebujete. Pokud máte rádi pohádky, je to skvělý způsob, jak se navrátit do dětských let, v kterých víme, že nás nic netrápilo. Skvělé jsou také komedie, u kterých nemusíme přemýšlet a náš mozek si tak opravdu odpočine a nemyslí v tu chvíli na nic. Jen na relax. Na mě vždy spolehlivě zafungují klasické české komedie nebo seriál Sex ve městě.

4. Hudba

Pokud nemáte rádi filmy nebo televizi, doporučila bych Vám hudbu. V tomto případě je asi jedno, jaká hudba to bude. Přesto, že sama bych nevybírala nic náročného ani moc hlasitého, ale zase záleží na každém a pro někoho je zvukově výrazná hudba skvělým způsobem, jak se odreagovat a vybít, takže i to někdy může pomoci. Když se chci uvolnit a odpočinout si od všeho trápení, tak se asi nejvíce odreaguji a odpočinu u skladeb, hraných pouze na klavír, protože ten zvuk klavíru prostě miluju a uklidňuje mě.


5. Hra na hudební nástroj

S předchozím bodem souvisí další můj tip, pokud jste hudební nadšenci a rádi hrajete nebo se učíte na nějaký hudební nástroj. Je jasné, že na to musíte mít náladu, protože jinak do toho mlátíte a nic hezkého z toho nemusí vzejít :) Ale pokud máte chuť, tak i když u toho musíte trošku přemýšlet, abyste zahráli ty správné tóny, kor když jste začátečníci, jako já, tak je to skutečný relax a v tu chvíli se soustředíte jen na to a všechno ostatní Vámi jen tak proplouvá.

6. Tvůrčí činnost

Původně jsem chtěla uvést konkrétní příklady činností, ale nakonec jsem si uvědomila, že mě zajímají všelijaké tvůrčí činnosti a ty na mě působí jako určitá forma antidepresiv. Asi je to tím, že určitým tvůrčím procesem se člověk jednak zaměstná, uvolní a zároveň tak ze sebe vyplaví všechno negativní. V mém případě je to nejvíc kreslení a psaní pro blog :)












7. Tanec

Hudba = tanec. Alespoň tak to cítím já. Když slyším hudbu, nutí mě to zvednout se ze židle a musím se začít vlnit. Tančím skoro všude. Kolikrát se přistihnu, jak se pohupuju v bocích, když čekám na metro se sluchátky v uších :D Miluji tanec a většina věcí, které miluji, mě dokáže uvolnit a odreagovat. U tance to platí ať už doma, kdy si zapnu hudbu a prostě tančím nebo když jsem na diskotéce nebo kdekoli jinde na párty. Sice je pravda, že po takové párty je už člověk kolikrát dost unavený, ale je to taková ta příjemná únava.


8. Čtení

Knihy jsou také jednou z mých velkých lásek. S knihami je to podobné jako s filmy. Jen mi přijde, že u knih jste více vtaženi do děje a musíte se víc soustředit na to, co čtete. 

9. Pečení

Nejsem velká kamarádka s kuchyní, co se týče vaření. Ale miluju pečení a u toho se i odreagovávám. Často si jen tak něco upeču ani ne tak pro samotný výsledek pečení, ale právě pro onen proces před upečením. Samozřejmě, že je super, když pak pečením přijdu na nějaký úžasný recept, ale to už je jen taková třešnička na dortu.


Je mi jasné, že spousta lidí relaxuje aktivním odpočinkem. A možná je Vás i víc, než nás, kteří raději relaxujeme pasivně, lenošením a válením se. Říkám na rovinu, že se za to vůbec nestydím, že to tak mám :) Každý si najde svůj vlastní styl, který mu nejvíce vyhovuje a při kterém si nejvíc odpočine. Důležité je, abychom si uměli najít čas jen pro sebe a dát tělu vše, co potřebuje a tím mu poděkovat za všechno, co pro nás dělá.

Přeji Vám hezký víkend a těším se ve středu :)
T.

-----

Nice first Saturday in May,


I don´t know how about you, but I like the month of May so much. Perhaps also because I have birthday in it and also it´s the month when everything´s in bloom, nature prepares for blossoming and everything seems somehow nicer and easier. Last Saturday I promised you an article about relaxation and rest. So here it is :)

Because it´s spring and in the outside it also looks like it is, many of us can meet and experience the so-called spring tiredness. What this actually is? Does it really exist or it´s just an ordinary tiredness that everyone from time to time meets with, and just because spring begins, so we call it spring tiredness? We can certainly say that we can be the same exhausted in winter, which would by even more logical, with regard to in winter the dark is soon, it´s cold, the days are short. It may also contribute to the fact we don´t feel well and the tiredness can appear.

On the contrary in spring the sun shines more, the days are longer, everything´s in bloom, the world seems suddenly more cheerful, but it may happen and often it happens that the jump from the long winter (though this year it wasn´t much of a „winter“) won´t do well for us and our body won´t immediately balance with that. It may just be the consequence of winter, when we were fatigued and now the trembles of tiredness are just subsiding and the organism has to cope with the change and to start up itself for next season.

It´s then important to be able to stop, relax and don´t still chase only after work and the material goods. We all know that money is important, but we should also know that the same important is the rest.

There are many ways how we can rest or relax and everyone will surely find his own. Here I´ll mention mainly the ones that work on me and that I practice. I believe that some of you will find yourselves in them and I´ll be glad if you share your experience and how you cope with tiredness, how you rest and relax.

1. Vacation

Absolutely on the top for me it´s a vacation where one rests in my opinion the most. Whether it´s a vacation with active rest or in my case like classic lounging by the sea :) That is relaxing and acquiring new strength to my taste. Natural thing is the presence of people that I like the most. After the vacation I always feel like reborn, although the return to the cruel reality of everyday life is then quite harsh. But one can then start again looking forward to next vacation :)

2. Pumping energy from nature

The vacation may be related to spending time in nature, which charges us a lot and gives us energy. It may sound strange and illogical, but even such ordinary walk in the woods or in the park, also when you´re exhausted from work, of course with appropriate pace (no hikes and furious climbing out somewhere to the hills) may be the right thing that returns you to your peace of mind. The ideal situation is a walk with the first sun rays, which have the amazing ability to recharge the energy.

3. Watching the series or movie

But if, when you´re tired, rather spend your time at home, then there are also plenty of other ways how you can recharge your batteries and how you can relax your body and mind after whole day. For example at watching a favourite TV show or movie. I recommend rather something simple, something really recreational. Action shooter or horror won´t be probably the right thing what would give you calm and peace you need. If you like fairy tales, this is a great way to return to childhood, in which we know nothing bothered us. What is also great are the comedies, at which we don´t have to think and our brain then can really relax and doesn´t think about anything at that moment. Just on relax. What always realiably works on me are classical Czech comedies or TV show Sex and the City.

4. Music

If you don´t like movies or TV, I´d recommend you music. In this case it doesn´t matter what kind of music it´s gonna be. Despite I wouldn´t choose anything too demanding or too loud, but it depends on each other. And for someone strong sound of music is a great way to relax and run down, so it can sometimes help. When I want to loosen up and unwind from all worries, I most relax with the acoustic versions of tracks, played only on the piano, because I just love the sound of the piano and it really gives me peace.

5. Playing a musical instrument

Related to the previous point there is my next tip, if you´re music fans and you like to play or learn to play on some musical instrument. It´s clear that you have to have mood for it because otherwise you just bang on it and nothing good may not come from it :) But if you´re in the mood for it, even if you have to think a bit during the playing to play the right notes, especially if you´re beginners, as I am, then it´s a real relax and at that moment you´re only focused on that and everything else just pass through yourselves.

6. Creative activity

Originally I wanted to give concrete examples of activities, but eventually I realized that I´m interested in various creative activities and these work for me as a form of anti-depressants. I guess it´s caused by the fact that with a certain creative process one keeps himself busy, loosens up and at the same time washes everything negative away. In my case it´s most about drawing and writing for the blog :)

7. Dance

Music = dance. At least I feel it like that. When I hear music, it makes me to stand up and I have to begin to sway. I dance almost everywhere. So many times I catch myself bouncing my hips while waiting for the subway with headphones in my ears :D I love dancing and most of the things that I love, can make me relax and unwind. For dancing this is true whether at home, when I turn on the music and just dance or when I´m at the disco or anywhere else at the party. Even though it´s true that after such party one can be very tired but this is one of those pleasant tiredness.

8. Reading


Books are also one of my great loves. With books it´s like with movies. It just seems to me that in the books you´re more drawn into the story and you have to concentrate more on what you read.

9. Baking

I´m not a great friend with the kitchen in terms of cooking. But I love baking and I also relax during the baking. I often just bake something not so much for the result of baking, but just for that process before baking. Of course it´s great when then I´ll come on some amazing recipe, but that´s just the icing on the cake.

It´s clear to me that a lot of people relax with active rest. And maybe you´re ven more than us who prefer relaxing passively lazing and lounging. I say straight that I´m not ashamed at all for that I have it like that :) Each one will find his own style that suits him best and in which he most relax. It´s important to find time just for ourselves and give the body everything it needs and thereby to thank it for everything it does for us.

I wish you a nice weekend and I look forward on Wednesday :)
T.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře jsou moderované, tzn. objeví se až po schválení autorky blogu. Děkuji :)