sobota 17. května 2014

Pozitivní myšlení / Positive thinking

Hezkou, i když trošku zamračenou sobotu,

i když máme takové počasí, jaké máme, pokusíme se náladu si zlepšit, protože dnešní článek k tomu přímo vybízí :)

Řekni mi, na co myslíš, a já Ti povím, jaký máš život.


Je mi jasné, že dnešní článek nebude pro každého, protože na tuto oblast má každý jiný názor. A rozhodně se mnou nemusíte souhlasit, ale řekla bych, že v některých věcech se najde každý. Anebo třeba ne. Každopádně se tímto článkem nechci snažit získat Vás na svou stranu nebo Vás přesvědčovat o své pravdě. Nutno říci, že nejsem samozřejmě objevitel teorie pozitivního myšlení. Spíš bych jen ráda dále předávala své poznání a své zkušenosti z této oblasti. 

Nechci se zde pouštět do hlubokých filozofických debat, i si myslím, že by to většinu z Vás asi nebavilo číst. Ale dost věcí z této oblasti je celkem zajímavých a řekla bych, že stojí za to je zde uvést.

S pozitivním myšlením jsem se poprvé setkala, když se mi do rukou dostala kniha Dr. Josepha Murphyho – Moc podvědomí. Jak název napovídá, nejde v této knize primárně o pozitivní myšlení, ale o moc podvědomí. Může se zdát, že jde o dvě naprosto odlišné záležitosti, ale opak je pravdou. Tato dvě spojení spolu více než souvisí. Kniha Moc podvědomí si mě opravdu získala. Byla to první kniha tohoto zaměření, kterou jsem přečetla. Čte se opravdu hezky a doporučuji ji každému. Poté jsem přečetla ještě pár knih s podobnou tématikou, ale vždy jsem se vracela spíš zase k Dr. Murphymu. Asi už jsem byla ovlivněná tím, že jsem jako první přečetla Murphyho a Moc podvědomí nasadila laťku vysoko.

V knihách o pozitivním myšlení je uváděno, že vlastně už v dětství si vytváříme vlastní svět pomocí fantazie a tím tak nevědomky napomáháme věcem, aby se staly skutečností. Samozřejmě v dětství to děláme spíš tak nějak spontánně a moc nad tím ani nepřemýšlíme, a to je právě ono. Nemáme ani nijak vysoké cíle, ale  už v dětství jsme se mohli přesvědčit, že jak jsme si to vysnili, tak to také bylo.

Bohužel v dospělosti už údajně „nemáme čas“ na nějaké fantazírování, a kdybychom se náhodou fantaziím oddali, byli bychom považováni za blázny, kteří nosí růžové brýle. Alespoň toto máme usazeno v našich myslích a vsugerovává nám to současný svět, kde se každý jen honí za mamonem. 

Kniha s podobným zaměřením od Simona Loyda má název Indigový svět a užívá pozitivního myšlení jako možné cesty k bohatství. Ne ovšem k bohatství duchovnímu nebo životnímu, ale k bohatství, jak ho chápe asi většina lidí. Vůbec neříkám, že je něco špatného na tom chtít mít peníze nebo chtít mít víc peněz. To určitě ne. Jen si nemyslím, že mít peníze je cestou ke spokojenému a šťastnému životu. Samozřejmě za peníze si člověk pořídí spoustu věcí, které ho mohou učinit šťastným, ale vše jen z krátkodobého hlediska. Tedy to je můj názor. Proto mě tato kniha, která je laděna spíše povrchně, příliš nezaujala, ale určitě jsem si z ní pár věcí také vzala.

Pokud nejste zrovna fanoušci knih nebo z nějakého důvodu neradi čtěte a přesto byste se rádi něco o tomto tématu dozvěděli, tak můžu vřele doporučit dokument Tajemství (v originále Secret) nebo film Pokojný bojovník.

Osobně si myslím, že je důležité být spokojen ve všech oblastech lidského života, což je možné s pomocí podvědomí nebo pozitivního myšlení, ideálně kombinací obojího, pokud se to naučíme. Je zvláštní, že jako děti jsme toto celkem bravurně ovládali, ale postupem času jako by tato schopnost vlivem vnějšího světa otupěla. Pravdou ale je, že na co myslíme, to máme. Myslíme-li si o sobě, že jsme hlupáci, pak si toto bude o nás myslet i naše okolí, protože z nás vyzařuje navenek to, jak o sobě smýšlíme uvnitř. Stejně je to i s tím, co se nám děje. Často máme ve zvyku svádět vše, co se nám nepovede, na druhé nebo na souhru okolností nebo prostě nešťastnou náhodu. Když se nám něco povede, řekneme si, že to byla jen náhoda a že máme velké štěstí. Neuvědomujeme si ani v jenom z těchto případů, že jsme si k sobě ty události přitáhly, ať už negativní nebo pozitivní. Tím, že na něco usilovně myslíte a věnujete tomu energii, buďte si jisti, že se ta energie postará o to, aby se to skutečně stalo. Je to jako, když jdete do školy nebo do práce a už ráno vstanete s mizernou náladou a s tím, že tenhle den nepřinese nic dobrého. Ve škole pak hned první hodinu dostanete test, o kterém jste nevěděli a na který jste tudíž neměli vůbec šanci se naučit a v práci si Vás šéf pozve na kobereček.

Zkuste se zamyslet nad tím, když Vás čeká nějaký stresující okamžik, například zkouška ve škole, pracovní pohovor nebo cokoliv jiného. Jaké myšlenky probíhají Vaší myslí? Jsou negativní? Většina lidí přemýšlí bohužel již dopředu negativně a neuvědomují si, že už tímto si určují výsledek. A pak si jen řeknou: Já jsem to říkal, že to dopadne špatně. Když jsme schopní vynakládat tolik energie pro to, že se něco nepovede, proč bychom jednou nemohli zkusit pravý opak? Proč stále myslíme jen na to negativní? A ani v nejdivočejších představách bychom se neodvažovali myslet na to, že to může dopadnout jinak. Když cesta k úspěchu může být tak snadná...

Takhle to může znít velmi jednoduše, ale je velice těžké vymanit se z naučeného vzorce chování a najednou přejít na jiný druh myšlení. Není to vůbec snadné a když už se naučíte se svými myšlenkami pracovat, nemůžeme si pak myslet, že jednoho dne si budeme něco usilovně přát a druhý den nám to spadne do klína. Jako všechny plody naší práce i tato chce svůj čas, vytrvejte a uvidíte, že se Vám to vyplatí.

Koukněme se například na přísloví "Každý svého štěstí strůjcem", které s oblibou ráda používám už docela dlouho, vlastně ještě předtím, než jsem se dozvěděla o pozitivním myšlení a o tom, že vlastně celý náš život máme v rukou jen my sami. A je jen na nás, jak ho budeme žít. Je samozřejmě dosti obtížné kontrolovat každou myšlenku, která se nám objeví v hlavě, ale měli bychom si hlídat hlavně ty negativní, protože všichni víme, že negativita rodí jen další negativitu. A z negativních lidí se později stávají bručouni, které nemá nikdo rád.

Příklady táhnou a tak... V únoru jsem se vrátila z Itálie a začala jsem si hledat práci. Všichni víme, že v dnešní době není úplně snadné najít si práci. Tak jsem z toho měla celkem strach a posílala životopisy, chodila na pohovory, až se mi v jedné kanceláři hrozně zalíbilo. A říkala jsem si: Tady bych chtěla pracovat a i bych si se tady uměla představit. Opravdu se mi tam líbilo. Když mě pozvali na druhé kolo výběrového řízení, nemohla jsem uvěřit. Stále jsem myslela na to, jak bych tam chtěla pracovat. Byla jsem na vícero pohovorech, ale měla jsem jasného favorita, kde jsem chtěla pracovat a usilovně jsem na to myslela a přála si to. Druhý den mi zavolala paní z kanceláře, že má pro mě dobrou zprávu. A za dva týdny jsem tam pracovala :)

Ono i s pozitivním myšlením je hned život hezčí a příjemnější, než kdybychom se měli stále jen mračit a na něco si stěžovat. Samozřejmě změnit své stereotypy nejde ze dne na den, ale pokud jen trochu chceme, máme vytrvalost a vůli, tak to ani nemusí trvat tak dlouho a výsledek se dostaví. Uvidíte, jen musíte věřit a vytrvat. Nejhorší je, když si něco přejete, začnete na tom pracovat, pak se Vám zdá, že je to už příliš dlouho a že to nefunguje a jste zpátky ve svém negativním myšlení, a tím zašlapete zárodky Vašeho snažení zpátky a můžete začít znova.

Musím říct, že sama nepatřím zrovna mezi optimistické typy lidí. Nejsem ale ani pesimista. Řekla bych, že jsem realista, ale někdy s kapkou optimismu :) Často nadávám na hodně věcí kolem mě, často jsou to úplné hlouposti a drobnosti, které nemusí mít s mým životem vůbec nic společného, ale přesto je řeším a věnuji jim svou energii. Pak si zpětně říkám, proč já to vlastně dělám. Vším tímhle stěžováním si akorát kazím život sama sobě a tu věc v té chvíli stejně nijak neovlivním, tak proč se kvůli tomu rozčiluji (třeba lidi v MHD), ale je to věc, která mi dokonale zvládne zkazit den. Přála bych si být jednou tak nějak imunní a flegmatická vůči těmto věcem. A myslím, že pozitivní myšlení je prvním krokem. Hlavně se nechci dočkat toho, že budu starým bručounem, co si bude stále jen na všechno stěžovat. Snadno si uvědomujeme věci, které se nám nelíbí a které nám vadí, ale vedle toho nevidíme také to hezké, co se nám líbí, co nás baví, co nás naplňuje, co v životě máme, že tu vůbec jsme, že je další nové ráno a že ho můžeme prožívat. To jsou všechno možná věci, které nám přijdou jako samozřejmé, ale nemělo by tomu tak být. Měli bychom být vděční za všechno, co máme a vážit si toho. Protože si většinou těch věcí začínáme vážit, až když je už nemáme.

Hezkou pozitivní sobotu, a vězte, že bude líp, pokud tak budete myslet :)
T.

Ještě jeden citát na konec: "Všichni jsme jen výsledkem toho, o čem jsme přemýšleli." Buddha

-----

Nice, althought a bit cloudy Saturday,

even if we have weather that we have, we´ll try to make our mood better, because today´s article directly calls for this :)
  
Tell me what do you think about and I´ll tell you, what´s your life.

It´s clear to me that today´s article won´t be for everyone because everyone has different opinion about this topic. And certainly you don´t need to agree with me but I´ say that in some parts there is something for everyone. Or maybe not. Anyway I don´t want to try to get you on my side or persuade you about my truth with this article. It´s needed to say that I´m of course not the discoverer of the theory of positive thinking. I´d rather like to share my knowledge and experiences in this area.

I don´t want to go into deep philosophical discussions, and I even think that most of you probably won´t like reading of it. But a lot of things in this area are quite interesting and I think it´s worth to mention it here.

I first met the positive thinking when I got a book by Dr. Joseph Murphy – The Power of Your Subconscious Mind into my hands. As the title suggests, this book isn´t primarily about positive thinking but the power of subconscious mind. It may seem that these are two completely different issues, but the opposite is true. These two idioms are more than related. The book The Power of Your Subconscious Mind really got me. It was first book of this specialization. It´s read really nice and I recommend it to everyone. Then I read a couple of books with similar theme, but I always came back to Dr. Murphy. I guess I was probably influenced by the fact I first read Murphy and The Power of Your Subconscious Mind has set a high standard.

In the books about positive thinking it´s claimed that actually in the childhood we create our own world through imagination and thereby unconsciously we help things to become reality. Of course in the childhood we do this somehow spontaneously and we don´t even think about it much, and that´s it. We don´t have in any way high aims, but already in the childhood we could make sure that how we dreamed it, then it was like.

Unfortunately in adulthood we supposedly „don´t have time“ for some fantasizing and if by accident we would devote to the fantasies, we´d be considered fools who wears pink glasses. At least that´s what we have seated in our minds and what today´s world put into our heads where everyone just chase the mammon.

A book with a similar orientation by Simon Loyd has the title Indigo World and uses positive thinking as a possible way to wealth. But not for spiritual or life´s wealth, but to the wealth as the most people understand it. I don´t absolutely say there´s anything wrong with wanting to have money or to want to have more money. Certainly not. I just don´t think that to have money is the way to a satisfied and happy life. Of course for money one can buy a lot of things that can make him happy, but everything just in the short term. So that´s my opinion. That´s why this book didn´t receive much attention from me, because it´s tuned rather superficially but I´m sure I took a few things from it as well.

If you´re not fans of the books or for some reason you don´t like reading and despite of that you´d like to learn something about this topic, so I can warmly recommend the documentary The Secret or movie Peaceful Warrior.

Personally I think it´s important to be satisfied in all areas of human life, which is possible through the subconscious or positive thinking, ideally with combination of both, if we learn it. It´s curious that we handled that quite excellently in the childhood but over time it was like this ability became stupefied by the influence of outer world. The truth is that what we think about, is what we have. If we think about ourselves that we´re stupid, then this is the same what our surroundings will think, too about us because it exudes on the outside how we think about ourselves inside. The same is with what happens to us. We often tend to blame everything what didn´t turn out well on the others or on the harmony of circumstances or just bad luck. If something turn out well, we say it was just a lucky chance or that we have a good luck. We don´t realize in each of these cases that we´ve attracted these events to us, whether negative or positive. By intensively thinking about something and spending energy on it, be sure that the energy will take care that it´ll really happen. It´s like when you go to school or work and in the morning you wake up with a miserable mood and with your mind like this day won´t bring anything good for you. Then at school at first class you get a test which you didn´t know about and therefore you didn´t have a chance to learn and at work your boss invites you on the rug.

Try to think about when you´re in front of some stressful moment, such as exams, job interview or anything else. What kind of thoughts run your mind? Are they negative? Most people unfortunately think forward negatively and they don´t realize that with that they already decide for a result. And then they just say: I told that it will end badly. When we´re able to spend so much energy that something goes wrong, why should we once try the opposite? Why we still think only on negative things? And in the wildest fantasies we wouldn´t dare to think that it might happen in another way. When the way to success can be so easy...

Like this it may sound very easy, but it´s very difficult to break out of the learned pattern of behaviour and suddenly switch to a different kind of thinking. It´s not easy at all and when you learn to work with your thoughts, then we can´t think that one day we will intensively wish for something and another day it´ll fall into our lap. As all the fruits of our work also that one takes time, hold on and you´ll see it´ll worth it.

Let´s take a look for example on the proverb „Every person is the agent of his own fortune“ that I like to use for quite a long time, even before I learned about positive thinking and that in fact we actually hold our whole life in our hands. And it´s only up to us how we´ll live it. It´s of course quite difficult to control every though in our head but we should watch especially the negative ones because we all know that the negativity breeds only other negativity. And negative people later become grouches which nobody likes.

The examples are pulling and so... On February I came back from Italy and started looking for a job. You know that nowadays it´s not that easy to find a job. So I was a little afraid of that and I was sending a lot of CV, I was going at job interviews until one day I liked one office the most. And I thought: I´d really like to work here and also I can imagine myself here. I really liked it there. When I was invited to a second round of open competition, I couldn´t believe it. I kept thinking of how badly I wanted to work there. I´ve been on quite a lot of job interviews but I had a clear favourite where I wanted to work and intensively I thought about it and I wished for it. The other day I got a call from the office that they have a good message for me. And in two weeks I worked there :)

Well also with positive thinking the life is more beautiful and more pleasant than if we still just frown and complain about something. Of course you can´t change your stereotypes from day-to-day but if we just want a little, if we have the persistance and will, then it may not even take that long and the result will come. You´ll see, you just need to believe and hold on. The worst is when you wish for something, you start to work on it, then you feel that it´s been too long and that it doesn´t work and you´re back in your negative thinking, and thus you trample down the seeds of your efforts back and you can start from the beginning.

I have to say that I don´t belong exactly among those optimistic types of people. However I´m not even a pessimist. I guess I´m a realist but sometimes with a drop of optimism :) I often grumble about a lot of things around me. Often it´s full of stupidity and details that doesn´t have anything at all with my life but though I deal with them and I spend my energy on it. Then I retrospectively wonder why I´m doing it. All of this complaining just mess up my life and at the same time I don´t influence that thing in that moment, then why I still get angry about it (e.g. people in the public transport). But it´s a thing that can perfectly spoil my day. I wish one day I could be somehow resistant and stolid to these things. And I think that positive thinking is the first step to it. I just don´t want to wait to see I´ll be an old grouch that will still only complain about everything. We easily realize things that we don´t like and that bother us but next to it we don´t see that nice things we like, that we enjoy, that fulfills us, what we have in our lives, that we can be here at all, that it´s another new morning and that we can experience it. These are maybe things that come to us as natural, but it shouldn´t be so. We should be grateful for everything we have and cherish it. Because mostly we begin to cherish these things only when we don´t have it any more.

Have a nice positive Saturday and believe that it´ll be better, if you´ll just think that way :)
T.

One more quote at the end „We´re all just the result of what we were thinking about.“ Buddha

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře jsou moderované, tzn. objeví se až po schválení autorky blogu. Děkuji :)