pondělí 12. října 2015

Dovolená 2015 / Vacation 2015

Málokdy se poštěstí, abych v jednom roce, lépe řečeno v jednom létě, vycestovala dvakrát v moři. Pravda ale je, že se mi to jednou, dvakrát za život podařilo. A letos se mi to podařilo znovu. Nejdřív to vypadalo, že letos nepojedu vůbec nikam a nakonec Japonec :) Víte, jak to je. No proto si taky nikdy nic nějak moc neplánuji a nechávám to spíš jen tak plynout.
A tak se stalo, že jsme si s přítelem jednu krásnou červencovou sobotu řekli, že co kdybychom jeli k moři? Usedla jsem tedy k PC a začala vyhledávat potenciální supr zájezd. Hledání zas tak dlouho netrvalo, protože jsme měli celkem jasnou představu kam a co. A jeden zájezd nám padl do oka, tak jsme provedli nezávaznou rezervaci, druhý den jsme zájezd zaplatili a v pondělí jsme letěli :) Byl to opravdu ultra super last minute. Už jsem kupovala dovolenou na last minute, ale až takový last ještě ne :) Vyhrálo tedy Řecko - Chalkidiki. Původně jsme chtěli Kos nebo Rhodos, ale osud tomu chtěl jinak. Musím říct, že letání mi nedělá úplně dobře, ale zase to není něco, co bych nezvládla. Navíc tenhle let byl super rychlý a přišlo mi, že než jsme pořádně nabrali výšku, už jsme přistávali. Letovisko, ve kterém byl náš hotel, se jmenovalo Stavros - taková pidi vesnička. Byli jsme ubytováni v hotelu Elektra, který neměl úplně nejlepší recenze ze všech, ale naučila jsem se nedávat moc na recenze, takže jsme je brali s hodně velkou rezervou, protože jsme jako národ poměrně zvláštní a chtěli bychom za málo peněz hodně muziky, což většinou není možné. A když to možné není, tak napíšeme špatnou recenzi na hotel a na personál.

Já musím říct, že po té, co jsme si přečetli všelijaké recenze a také vzhledem k ceně zájezdu jsme očekávali cokoliv a spíše jsme očekávali to horší. O to více jsme pak byli překvapeni (a to mile, velmi mile). Hotýlek se nám líbil už na první pohled. Je spíše rodinného, velmi rodinného typu, takže pokud jste zvyklí na velké resorty, tak na tenhle hotel zapomeňte. Je ideální pro ty, kdo si jedou na dovolenou odpočinout. Hotel na fotkách (jak na fotkách cestovní kanceláře, tak na oficiálních stránkách hotelu) vypadal moc hezky, ve skutečnosti vypadal ještě lépe než na fotkách. Co se týče ubytování, z toho jsme byli nadšení. Méně nadšení jsme už byli z umístění pokoje, který jsme dostali, protože nám byl přidělen pokoj hned v přízemí v podstatě vedle baru, a pod naším balkonkem bylo venkovní posezení, patřící k baru a bazén, takže soukromí jsme téměř neměli.

Stejně jako hotel i restaurace byla hodně rodinná, takže si Vás tam všichni pamatovali (nutno říct, že personál hotelu byl velmi milý) a restaurace (nebo možná by bylo vhodnější říci jídelna) byla pidi-midi. Měli jsme polopenzi. Snídaně neměly chybu, klasický bufet, kde si každý vybere. Večeře - na výběr ze dvou jídel, většinou řecká jídla. Nejvíce nám zachutnala mousaka, která byla opravdu mňamózní. Na oběd jsme si vždycky někam zašli, ať už na pláž na club sandwich - mňam, nebo na mořské potvůrky do rybí restaurace.
Hotel nebyl přímo na pláži, ale to jsme věděli a ani nám to nevadilo. Na pláž, která byla nejblíž hotelu, jsme nechodili, protože tam nebylo moc hezké ležení a bylo tam poměrně dost lidí. Největší nápor tam byl o víkendu, kdy se k pláži sjížděli především Řekové, nám to ale nevadilo, protože jsme si našli vlastní pláž kousek dál, kde jsme to měli skoro sami pro sebe. Moře čisté, nádhera, i vlnky jsme zažili.  Takže pokud bych měla tuhle dovolenou zhodnotit jedním slovem, řekla bych: NÁDHERA! <3 p="">

Moje druhá letošní letní dovolená u moře se konala na konci srpna v Egyptě, konkrétně v Hurghadě (tam snad jezdí každý :)). Chtěla jsem vyzkoušet i jiné letovisko než tolik profláklou Hurghadu, ale Marsa Alam mě odradila kamínky ve vodě a přístupem do moře z mola (to mě neba), v Sharmu jsem už byla a ze všeho mi vychází nejlíp opravdu ta Hurghada, kde jsem byla třikrát a pokaždé se mi tam líbilo. Jasně, pokud se chcete večer procházet po promenádách a očumovat krámky, tak najdete určitě lepší destinace, ale protože jsem se do Egypta chystala s mamkou, válecí destinace pro nás byla akorát. Náš hotel se jmenoval Grand Seas Hostmark a je poměrně dál od centra Hurghady, kde můžete nějaké ty krámky přece jen využít. Takže když jsme vyšly z recepce, tak opravdu kde nic, tu nic. Jinak teda musím říct, že let byl příšerný. V letadle byla hrozná zima, což je věc, která mi vždycky na cestování vadí nejvíc. O neohleduplných lidech ani nemluvě. Když jsme dorazily na místo (mamka byla v Egyptě poprvé), hotel se nám moc líbil. Vypadal moc hezky, hlavně okolí bazénu, pláž. V tomhle musím říct, že Egypt nemá konkurenci. Samozřejmě jsem zatím nebyla v žádné z exotických zemí, abych měla možnost nějakého většího srovnání, ale v Evropě takové resorty zkrátka nenajdete. Proto jsem chtěla mamku vzít právě do Egypta, protože si myslím, že co se týče hotelu a služeb, je právě Egypt nejlepší. Najdou se samozřejmě místa, která pokulhávají, ale to je všude.

Akorát tedy co musím říct... V Egyptě jsme byly ve 4* hotelu, v Řecku byl hotel 3* a výrazný nepoměr. Ve prospěch Řeků. Na to, že hotel v Řecku měl "jen" 3 hvězdičky, vypadal na mnohem víc, zatímco 4-hvězdičkový hotel v Egyptě počtu hvězdiček zrovna neodpovídal. Jak jsem už psala, hotel byl moc hezký, ale spíš hlavní budova, bazén, okolí bazénu a pláž. Samotné pokoje už taková sláva nebyly. Například koupelna byl fakt hrozná. Nejsem zas takový cimprlich, abych to nezvládla, ale když jsem měsíc předtím viděla koupelnu v Řecku, která neměla konkurenci, tak to bylo trošku zklamání. No co si budeme povídat, Arabové jsou celkem čuňátka. Což bylo celkem vidět i v restauraci. Jídla bylo tedy nepřeberné množství, ale zrovna jsme chytly nějakou "egyptskou vlnu" či co, protože všude, kam oko dohlédlo, egyptská rodina. Nevadí mi Egypťani, ale u jídla se moc neumí chovat, děti křičí, rodiče jim nic neřeknou. No, zkrátka výchova ve stylu - nechat růst jak dříví v lese. Takže z toho jsem byla celkem rozladěná a docela mi ten bordel kazil chuť k jídlu. Takže v restauraci jsme se moc dlouho nezdržovaly :D Co ale bylo supr na pokoji byla velikost postele :D Nebyla tam manželská postel, ale byly tam dvě postele, ale bylo to hodně velké jednolůžko, takže jste se mohli roztahovat co hrdlo ráčí :D Klimatizace samozřejmostí. Tam to bez ní pak už ani nešlo, protože venku bylo dost přes 40, bych řekla. Přesně to samozřejmě změřené nemám. Ale čekovala jsem počasí v HRG před odletem a pohybovalo se to tam kolem té čtyřicítky a i večer kolem 35° C.

Pláž byla taková hodně zvláštní. Uměle vytvořená. Jako kdyby někdo navozil písek na betonový chodník a zasypal ho tím pískem. Foukal tam šílený vítr, ale to je v Hurghadě taky všude. Moře bylo hodně klidné a když nebyl vítr (což bylo asi jen jeden den, kdy bylo dokonce zataženo! což jsem v Egyptě nezažila), tak bylo moře i krásně teplé, čisté a sem tam nás ožíraly i nějaké rybky :D Jinak samozřejmě místní pořád něco nabízeli, ať už romantické fotky při západu slunce (vyplatí se nabízet matce s dcerou :D - i když stejně nikdo nevěřil, že je to moje máma), hennu, tradiční egyptskou masáž nebo Vás hoteloví animátoři lanařili k různým aktivitám. Letos jsem byla za hanbářku a nešla jsem ani na jednu. Chtěla jsem opravdu jen lenošit. Pokud bych měla zhodnotit dovolenou v Egyptě, jedno slovo by mi asi nestačilo. Miluju Egypt od té doby, kdy jsem ho poprvé navštívila, ale letos to pro mě bylo poprvé trošku zklamání. Hotel byl hezký, pláž, moře, všechno, ale tak nějak mi asi už trošku začíná vadit ta egyptská nátura, která mi dřív nevadila a naopak jsem to měla ráda. Ale to by bylo asi na jiné povídání. Nicméně Vám takový (možná pro někoho nepatrný) detail může pokazit dojem z celkem fajn dovolené. 

Kdosi se mě letos ptal, jestli se mi líbilo víc v Řecku nebo Egyptě. Na tuto otázku je jednoduchá odpověď. Je to jako byste se mě ptali, jestli se mi víc líbí Johnny Depp nebo Brad Pitt - na každém se mi líbí něco jiného.
-----

It lucks out hardly ever to go twice to the sea in one year, or rather in one summer. The truth is that it happened once, twice a lifetime to me. And this year it happened again. First of all it looked that this year I´m not going anywhere and in the end... :) You know how it is. Well, that´s why I don´t plan things too much and I rather let it flow.

And so it happened that one beautiful July´s Saturday we said with my boyfriend what if we´d go to the sea? So I sat at PC and started searching potential great tour. Searching didn´t take that long because we had quite clear idea where and what. And one place fell us in the eye so we made a booking, the other day we paid for it and on Monday we flew :) It was really ultra super last minute. I also bought vacation on last minute but not as much last as this one :) So here we came to Greece - Halkidiki. Originally we wanted Kos or Rhodos but the fate had different mind. I have to say that I don´t take flying very well but it´s also not something that I couldn´t handle. Moreover this flight was super fast and it came to me that before we took some height, we were already landing. The summer resort where our hotel was, was named Stavros - that tiny small village. We were accommodated in Elektra hotel which didn´t have completely best reviews but I learned not to count on those reviews so we took these with a very big reserve because as a nation we are relatively weird and we would like a lot of music for no money which most of time isn´t possible. And if it´s not possible, then we write bad review on hotel and staff.

I have to say that after we read those reviews and also due to the price of this tour we expected anything and rather we expected the worse. The more we were then surprised (and it was nicely, very nicely). We liked the hotel already for the first sight. It´s rather family, very family type of hotel so if you´re used to large resorts where then forget about this hotel. It´s ideal for those who go for a rest on holiday. Hotel looked very nice on pictures (also on the photos of travel agency and also on the official sites of the hotel), in real it looked even better than on the pictures. As for the accommodation we were excited from it. Less excited we were from location of the room in which we were because we got room directly on the ground floor basically next to the bar and under our balcony there was outside seating belonging to the bar, and a pool so we almost didn´t have a privacy. 

The same as the hotel also the restaurant was very familial so you were remembered by anyone there (it´s needed to be said that the hotel staff was very nice to us) and restaurant (or maybe it would be more appropriate to say dinning room) was an itsy-bitsy. We had the half board. The breakfasts didn´t have any mistake, it was classic all you can eat buffet where everyone can choose. Dinner - you need to choose from two meals, mostly the greek meals. The most we liked mousaka which was really yummy. For lunch we went e. g. to the beach for club sandwich - yum, or for seafood to the fish restaurant.

Hotel wasn´t directly situated on the beach but we knew it and we didn´t mind. We didn´t go to the beach that was closest to the hotel because it wasn´t very nice place and there were relatively much people. The most strain there was at weekend because there were a lot of Greeks. However we didn´t mind because we found our own beach a little bit further where we had it almost for ourselves. Sea was clean, beautiful, there were also waves sometimes. So if I had to evaluate this vacation with one word, I´d say: BEAUTIFUL! <3 p="">

My second summer vacation in this year was held in the end of August in Egypt, specifically in Hurghada (I think everybody goes there :)). I wanted to try also another summer resort but Marsa Alam discouraged me with its stones in the sea and with its access to the sea via wharf (I don´t like it), I have already been in Sharm and from all of that I think Hurghada is the best. I was three times there and everytime I liked it. Of course if you want to walk the promenades in the evening and watch the shops, then you certainly find better destinations but because I was going to go to Egypt with my mum, this lazy destination was right thing for us. Our hotel was named Grand Seas Hostmark which is situated rlatively further from the centre of Hurghada where there are some shops. So when we walked out from the reception, there was almost nothing but the dusty road. Otherwise I have to say that the flight was horrible. There was terrible cold in the airplane which is the thing I hate the most about travelling. And I don´t speak about un-thoughtful people. When we reached to the hotel (my mum was for the first time in Egypt), we liked our hotel very much. It looked very nice, especially around the pool and the beach. In this I have to say that Egypt doesn´t have much competition. Of course I wasn´t in any exotic country yet so I can have chance of some bigger comparison but in Europe you hardly find resorts like this. That´s why I wanted to take my mum exactly to Egypt because I think that as for the hotel and services, Egypt is the best. Of course you can find some places which aren´t very good but that´s everywhere.

However what I need to say... In Egypt we were in 4* hotel, in Greece the hotel had 3* and there is strong disproportion. In profit for Greece. For the fact Greek hotel had "only" 3 stars, it looked for many more, while 4-stars hotel in Egypt didn´t match the amount of stars. As I already mentioned hotel was very nice, but more the main building, pool, surrounding of pool and beach. Rooms as such weren´t that glory. For example the bathroom was really bad. I´m not that sugar girl so I couldn´t handle it but when a month before I saw a bathroom in Greece which had no competition, then it was a little bit disappointing for me. Well, what can we talk, Arabians are quite piggies. And that was also seen in the restaurant. There were tons and tons of food but we sort of caught some kind of "Egyptian wave" because everywhere you look, there was some Egyptian family. I don´t worry about Egyptians but they don´t have very good behavior when dining. Children screams, parents just let them scream and don´t say anything to them. Well, in short it´s raising in style like - let it grow like wood in the woods. So I was quite annoyed about that and that mess was spoiling my buon appetite. So we didn´t spend much time in the restaurant :D What was great about the room was the size of the bed :D There wasn´t a double bed but there were two beds but it was very large like king-size bed so you can spread as you like :D Air condition was certain thing. You couldn´t work without it because outside there was over 40, I´d say. I don´t have it exactly measured. But I checked weather in HRG before we flew and it was around 40 and in the evening around 35° C.

Beach was really special. It was artificially formed. It was like somebody brought sand on the concrete pavement and covered it with the sand. There was a really strong wind but it´s everywhere in HRG. Sea was very calm and when there wasn´t wind (which was just one day when there was even cloudy! which I didn´t experienced in Egypt) then the sea was also very warm, clean and also some small fishes were biting us :D Otherwise of course some local people always offered something, whether or romantic pictures at the sunset (it´s worth it to offer this to mother and daughter :D - although nobody didn´t believe she´s my mum), henna, traditional Egyptian massage or hotel animation team got you to some activities. This year I was ashamed and I didn´t go to any. I really wanted just to relax. If I should evaluate our vacation in Egypt, one word wouldn´t be enough. I love Egypt since I´ve first visited it but this year it was a little bit disappointing for me. Hotel was nice, beach, sea, everything was nice but I think the Egyptian nature start to bother me which I didn´t bother before and on the opposite I liked it. But I guess it would be for different talk. However such detail (maybe for someone just a tiny one) could spoil your impression from quite nice vacation.
 
Someone asked me if I liked more Greece or Egypt. There is easy answer for this question. It´s like you´d ask me if I liked more Johnny Depp or Brad Pitt - I like different things about each other.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře jsou moderované, tzn. objeví se až po schválení autorky blogu. Děkuji :)