neděle 17. srpna 2014

Co je štěstí / What is happiness


Hezkou (dnes netradičně) neděli!

Moc se omlouvám, že sobotní článek zveřejňuji v neděli, ale zradil mě internet a já jsem čekala do poslední chvíle, že půjde, ale bohužel... Dnešním článkem bych se s Vámi ráda podělila o svou úvahu, kterou jsme měli napsat jako zkoušku před maturitou. Byla to úvaha na téma: Co je štěstí.

Kdy je člověk nejšťastnější? A co je vlastně štěstí? Štěstí je rozhodně věc, kterou si za peníze nekoupíme. Štěstí je pro někoho nejdůležitější hodnotou v životě. Já si myslím, že štěstí je nejdůležitější společně se zdravím. Člověk se cítí šťastný, když není nemocný, netrápí ho žádné zdravotní problémy a ani nikdo z jeho rodiny netrpí žádnými strastmi. V té chvíli je člověk šťastný! Ale opravdové štěstí závisí i na jiných okolnostech. Se štěstím je také neodmyslitelně spjata láska, která člověka naplňuje a ten pak může říct: Jsem opravdu šťastný. Aby byl člověk šťastný, tak nestačí jen sedět doma a čekat, až mu štěstí zazvoní u dveří a pak mu jen otevřít. Musíme se také o štěstí zasloužit a ne jen čekat, že přijde samo. Šťastný může být člověk také, když jinému způsobí šťastný pocit. Například když svému kamarádovi koupíte nějaký drobný dáreček, a může se opravdu jednat o maličkost, kamarád je šťastný, je rád, že Vás má, že si vzpomenete. A i v takovýchto případech jste šťastni, že jste někomu udělali radost a on je teď také šťastný.

Já se cítím šťastná, když lidé okolo mě nemají problémy, jsou veselí, výraz jejich tváře naznačuje, že jsou v pohodě. V té chvíli jsem také šťastná a zapomenu na všechny své problémy. Necítím se být šťastná, když se pohádám s nejlepší kamarádkou. Nejsem šťastná, když má moje rodina nějaké problémy. Myslím, že štěstí každého člověka je do jisté míry ovlivněno štěstím a životy druhých. To, jak se chovají lidé kolem nás, ovlivňuje to, jak se cítíme uvnitř. 

Pro každého znamená štěstí něco jiného. Štěstí je věc, kterou nenajdeme jen tak ležet na ulici. Pro někoho je štěstí, když má dobré zaměstnání, pro druhého zase, jak jsem již zmínila, když má někoho, koho má rád a on jeho. Pro někoho tedy stačí být zamilovaný a je to pro něho vrchol štěstí.

Pojem „štěstí“ je také velice diskutabilní, protože ho každý pociťuje jinak. Proto psát nějaké konkrétní definice tohoto krásně znějícího slova je asi zbytečné. A má vůbec slovo štěstí nějakou definici? Každý vnímá své štěstí jinak a každý si ho i jinak prožívá.

V této době, na začátku jara, je otázka štěstí velice příhodná. Je-li zima, venku mlhavo, sychravo, zamračeno a pošmourné počasí se nám okny vetře až do bytu, nijak to k našemu šťastnému pocitu nepřispěje. A teď, když začíná jaro, lidé jako by ožili. Jako by se probudili ze zimního spánku. Tedy i počasí má vliv na naši náladu a současně i na štěstí v naší duši. Sluníčko každému vykouzlí úsměv na tváři, zatímco dlouhé zimní dny ještě prohloubí naši depresi.

Je jen na nás, zda bude štěstí součástí našich životů. Je to v našich rukách. Každý z nás by se měl zamyslet nad tím, co pro něho znamená štěstí a přizpůsobit podle toho svůj život.

P. S. Na to, že jsem tuhle úvahu psala přibližně před 8 lety, vidím na tom hodně pravdy a souhlasím s tím, co jsem tehdy napsala i dnes :)

-----

Nice (today untraditionally) Sunday!

I apologize that I publish Saturday´s article on Sunday but the internet betrayed me and I´ve been waiting for improve until the very last moment, but in vain... With today´s article I´d like to share with you my essay that we had to write as a trial before leaving exam. It was an essay on topic: What is happiness.

When one is the most happy? And what the luck actually is? Luck is definitely a thing that can´t be bought for money. Luck can be for someone the most important value in his life. I think that the luck is the most important together with the health. One feels happy when he´s not sick, when he doesn´t suffer from any healthy problems and no one from his family doesn´t suffer any woes. At this moment one is happy! But the truth happiness depends also on the other circumstances. With the happiness is inherently connected the love that fulfills one and he then can say: I´m really happy. For one to happy it isn´t enought to sit at home and wait until the happiness rings at his door and then just open. We need to deserve the happiness and not just wait that it´ll come itself. One can be happy also when he causes happy feeling to somebody else. For example when you buy some little gift to your friend, and it can really be tininess, but a friend is happy, he´s glad he has you and that you remember at him. And also in these cases you´re happy that you made somebody happy and he´s also happy at the moment. 

I feel happy when people around me don´t have problems, they´re happy, expression in their face says that they´re alright. At this moment I´m happy too and I forget all my problems. I don´t feel happy when I fight with my best friend. I´m not happy when my family has some troubles. I think that happiness of each person is to a certain extent affected by the happiness and lifes of others. The way how people around us behave, affects how we feel inside.

Happiness means different things for each person. Happiness is thing that we just can´t find lying on the streets. For someone happiness can me when he has a good job, for another one, as I mentioned, when he has someone he loves and he loves him back. For someone it´s enough to be in love and it´s a top of the happiness.

The word „happiness“ is also very debatable because everyone feels it differently. That´s why is probably useless to write any particular definitions of this beautifully sounding word. And does this word happiness have any? Everyone feels his happiness in a different way and everyone experiences it also in a different way. 

In this time, in the beginning of spring, the question of happiness is very well-timed. When it´s cold, foggy outside, drizzly, cloudy and the gloomy weather scents into our house through the windows, it doesn´t contribute anything to our happy feeling. And now, when the spring begins, people are like they´ve come alive. Like they´ve woken up from the winter sleep. Thus also the weather has influence on our mood even as on the happiness in our souls. The sunshine can conjure up the smile on everyone´s face while the long cold days just deepen our depression.

It´s just on us whether the happiness will be the part of our lives. It´s in our hands. Each of us should have a think about it what the happiness means for us and to adapt our lives according to it.

P. S. Although I wrote this essay about 8 years ago, I see a lot of truth in it and I agree with what I wrote then also today :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře jsou moderované, tzn. objeví se až po schválení autorky blogu. Děkuji :)