sobota 7. března 2015

Rychlé rande aneb fofr seznamka / Speed dating a.k.a. dating in rush

Slyšeli jste o rychlém rande? Že ne? No vsadím se, že jste tento termín postřehli minimálně v některém americkém filmu. Protože rychlý rande je model seznamování, který, jako všechno, znali za oceánem mnohem dříve než my. Když jsem se poprvé doslechla o tom, že je rychlé rande možné zažít už i u nás, sedla jsem si k internetu a začala hledat a pídit se, protože jsem zvědavá holka a chci o všem všechno vědět :) 
A protože je nejlepší vyzkoušet vše na vlastní kůži, abyste mohli danou věc spolehlivě ohodnotit, šla jsem s vlastní kůží na trh. Takže pokud přemýšlíte, že byste do něčeho takového sami šli nebo vůbec nevíte, o co jde, ale zajímá Vás to, zde je můj elaborát. 

Agentur, které provozují rychlorandění, je už v ČR celkem dost, takže si můžete vybrat, do které vložíte svou důvěru. Nejznámější a dle mého názoru také nejdůvěryhodnější je "Rychlý rande" Jardy Šmída, www.rychlyrande.cz. Na stránkách agentur najdete nejbližší termíny akcí různých věkových kategorií, které můžete, ale také nemusíte dodržet, pokud Vám nevadí, že v dané kategorii budete nejmladší/nejstarší, a ostatní Vás třeba nevezmou, protože mají o věku svého protějšku jasnou představu. Takže když jste si vybrali, jaká kategorie se Vám líbí (příklad: ženy: 24 - 34, muži: 27 - 37), můžete se na daný termín přihlásit. Agentury většinou garantují určitý počet účastníků. U rychlého rande, které jsem navštívila já, byla garance 15. Ale samozřejmě se může stát, že z nějakých nepředvídatelných důvodů přesně 15 lidí nedorazí. Maximální počet může být až 20 (myšleno 20 žen, 20 mužů). Poté, co provedete svou rezervaci a zaplatíte danou částku, je Vám přidělena přezdívka. Přezdívkami se pak na rychlém randeti prezentujete, a to z důvodu zachování soukromí a anonymity. Na tomto rychlém rande mají ženy přezdívky jako květiny (já jsem byla gerbera) a muži stromy, ale zahlédla jsem, že na jiných rychlorandících schůzkách jsou přezdívky u žen podle bohyň (což se mi líbí moc :)), u mužů podle bohů.

Jak to chodí

A jak to celé probíhá? V den "D" dorazíte na místo určení. Dostanete seznam s přezdívkami všech účastníků a list papíru pro vlastní poznámky. Ptáte se na jaké poznámky? Rychlé rande je opravdu dost rychlé, takže když skončí, vůbec nevíte, kdo byl kdo. Proto je celkem fajn psát si poznámky, například co Vás zaujalo, abyste si pak mohli říct: Jo, to byl tenhle, co měl rád čokoládovou zmrzlinu. Osobně, když jsem se pak koukala na své poznámky, celkem jsem se pobavila. Po zahájení rychlého rande, kdy se dozvíte organizační věci, zapíská pan Šmíd na píšťalku, čímž se to celé odstartuje a s každým dalším písknutím oznámí konec 3-minutového rande. Ano, na každé jedno rande máte 3 minuty. Pro někoho se to může zdát jako nic, ale věřte mi, že někdy je to až moc a říkáte si, že už to trvá moc dlouho. U někoho si zase říkáte, že by to mohlo trvat déle. Celkově si ale myslím, že ty 3 minuty stačí na to, abyste si řekli, jestli ho chcete ještě vidět nebo ne. Pokud ano, poznačíte si do seznamu s přezdívkami, s kým byste se rádi ještě viděli a s kým ne. Nikomu to neříkáte, ani Vám do poznámek nikdo nevidí. A takhle "proplujete" celým večerem. Na konci odevzdáte seznam s tím, s kým se chcete ještě potkat a své poznámky si odnesete domů. Na e-mail Vám potom přijde, s kým jste měli vzájemnou shodu - to znamená, že Vy jste zaškrtli jeho a on zaškrtl Vás, a dostanete na sebe e-mail. Pak už je to na Vás. Pokud se stane, že by se Vám nikdo nelíbil a nezaškrtli jste nikoho (i to se může stát), tak máte nárok na další rychlé rande gratis, což si myslím, že je také fajn.

Osobně se mi tahle metoda seznamování líbí moc, protože upřímně nejsem člověk, který by někoho balil na ulici nebo v barech. A internetové seznamky nejsou moc důvěryhodné vzhledem k tomu, že se za počítačem může schovávat leckdo. U rychlého rande navíc odpadá povinnost sedět hodiny s někým, kdo se Vám nelíbí, ale nechcete ranit ničí city. Prostě za 3 minuty odejde k dalšímu stolečku a už se nemusíte vidět.

Pro koho je rychlorandění vhodné:
  • pro ty, kteří nemají běžně příležitost se seznámit
  • pro časově zaneprázdněné lidi
  • řekla bych, že i pro stydlivé, protože ať chcete nebo nechcete a stydíte se sebevíc, nějaká konverzace z Vás prostě vypadne, protože 3 minuty nechcete jen nečinně sedět a mlčet
  • pro každého, kdo má rád výzvy :)
 Klady:
  • seznámíte se s lidmi, na které byste v běžném životě nejspíš nenarazili
  • potkáte lidi různých vlastností i profesí
  • za jednu hodinu se seznámíte s minimálně 10 protějšky, které byste normálně poznávali 20 hodin
  • oproti internetové seznamce je zde pravděpodobnější, že účastníci setkání to myslí vážně, protože za setkání zaplatili, zatímco na internetu může každý sedět zadarmo
  • dozvíte se téměř hned, zda je zájem oboustranný
  • pokud se Vám nikdo nebude líbit, máte další rande zdarma
  • prožijete netradiční večer
Zápory:
  • vyšší cena (ale v poměru k tomu, kolik rand absolvujete za jediný večer, to až tak moc není)
  • někdy se může stát, že si s protějškem vůbec nepadnete do oka a nemáte si o čem povídat
-----

Have you heard about speed dating? You say no? Well, I´ll bet you noticed this thing at least in some American movie. Because speed dating is a kind of dating which, as everything, they knew much earlier than us behind the ocean. When I first heart about the taking place of speed dating here in the Czech Republic, I searched through the internet all the information about it because I´m curious girl and I want to know everything about everything :)

And because it´s always the best to have first-hand experience of everything so you can reliably evaluate it, I went with my skin on the fair. So if you have in your mind to experience something like this or you don´t even know what´s all about but you´re interested in it, here´s my report.

There are quite a lot of agencies in the Czech Republic that run speed dating so you can choose which one you´ll repose your trust in. The most well-known and in my opinion the most trustworthy is "Speed Dating" by Jarda Šmíd (Czech actor), www.rychlyrande.cz. On the websites of the agencies you can find the closest dates of meetings for different age categories which you can, but don´t need to keep, if you´re okay that you´ll be the youngest/oldest in that category and the others might not accept you because they have a clear idea about the person opposite. So when you chose what category you like (example: women: 24 - 34, men: 27 - 37), you can register on that date. The agencies most of time guarantee certain number of participants. At the speed dating where I was, there was a guarantee of 15. Of course it can happen that from some unpredictable reasons exactly 15 people won´t come. Maximum number can be up to 20 (I mean 20 women, 20 men). After you made your reservation and pay the money, you get the nickname for the meeting. You present yourselves at the dating with those nicknames because of privacy and anonymity. On this speed dating women are like flowers (I was gerbera) and men are trees but I spot that on another speed datings the nicknames for women are by goddess (which I like a lot :)) and for men are by gods.

How it goes

And how it´s all going on? That day you get to a place of destination. You get a list with the nicknames of all participants and a list for your notes. You ask for what notes? Speed dating is really very fast so when it ends, you don´t know who was who. That´s why it´s quite practical to write notes, for example what you were interested in, so you can after that say: Oh yeah, he was the one who liked an chocolate ice cream. Personally, when I read my notes, I quite had some fun. After the opening the speed dating, when you learn the organization things, Mr Šmíd blows a whistle and the speed dating can start. With another one whistle he announces the end of 3-minutes date. Yes, you have 3 minutes for every date. For someone it seems like nothing but believe me that sometimes it´s too much and you´re thinking that it takes too long. But with someone you think that it could take longer. Overall I think that these 3 minutes are enough to decide if you want to meet again or not. If yes, you check yes to the list with nicknames who you´d like to see again. You don´t tell it to anybody, and no one can see your notes. And like this you "waltz through" the whole evening. At the end you hand in the list with the nicknames you want to meet and you take your notes home. You´ll get an e-mail with results, with who you have mutual harmony - it means that you checked him and he checked you, and you´ll get contact on each other. Then it´s all up to you. If it happens that you liked nobody there and you wouldn´t check anybody (it also can happen), then you have the right for another speed dating for free, which I think it´s very cool.

I personally like this method of dating so much because honestly I´m not kind of person who chat up somebody on the street or in the bars. And the dating sites aren´t much trustworthy because there can be anyone hiding behind the PC. Moreover with speed dating there is no duty of sitting hours with someone you don´t like but don´t want to hurt his feelings. He just goes away to another table in 3 minutes and you don´t need to see each other.

For who is speed dating suitable:
  • for those who don´t have an opportunity to meet someone
  • for busy people
  • I´d say that also for the shy people because whether you want or not and you´re very ashamed, some conversation drops out of your mind because you don´t want just sit and be silent for 3 minutes
  • for everyone who likes challenges :)
 Positive clauses:
  • you meet people you probably wouldn´t meet in ordinary life
  • you meet people of various qualities and professions
  • in an hour you meet at minimum with 10 men/women who you normally would meet for 20 hours
  • it´s more probable that the participants of the meeting mean it seriously than on the dating site because they paid for the meeting, while on the internet there´s everyone for free
  • you find out almost right away if the interest is on both sides
  • if you don´t like anyone, you have another date free
  • you experience untraditional evening
Negative features:
  • price (but in the proportion with how much date you pass in one evening, it´s not that much)
  • sometimes it can happen that you don´t fall in each other´s eye at all and you don´t have anything to talk about

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře jsou moderované, tzn. objeví se až po schválení autorky blogu. Děkuji :)