sobota 15. února 2014

Proč jsem si založila vlastní blog? / Why I set up my own blog?

První myšlenka vytvořit si svůj blog mě napadla asi před 3 měsíci, kdy jsem měla jasnou představu, o čem bych blog začala psát. Ale jak to tak bývá, během několika měsíců je vše jinak.

V té době jsem uvažovala o tom, že je na čase v mém životě něco změnit a začít si plnit sny. Mým největším snem bylo žít a pracovat v zahraničí. Nejjednodušším způsobem, jak se do zahraničí pracovně dostat, pak bylo pracovat jako au pair. Říkala jsem si, že je to určitě i dobrá zkušenost do budoucna, jako příprava na svou vlastní rodinu a děti. Taky moje jazyková vybavenost není na takové úrovni, abych mohla dělat v zahraničí jinou práci. Abych získala co nejvíce informací, začala jsem tím, že jsem pročítala nejrůznější diskuze o tom, jak si najít práci au pair, četla jsem blogy holek, které měly s au pair zkušenost a nakonec jsem se rozhodla pro to najít si rodinu sama a zaregistrovat se na jedné ze stránek pro au pairky. Tuto stránku mohu, jako hodně dalších holek, vřele doporučit, je to stránka: www.aupair-world.net. Chtěla jsem si najít rodinu z Velké Británie nebo jiného státu, kde se mluví anglicky, protože jsem se celý život učila angličtinu. Musím říct, že pokud si řádně vyplníte svůj profil a přiložíte vhodné fotky, nabídky se Vám jen pohrnou a pak si můžete vybírat. Pokud mohu radit, rozhodně nepodceňte výběr úvodních fotek. Ať už chceme nebo ne, každý z nás dává na první pohled a i Vy byste si svou potenciální host rodinu vybrali podle toho, zda jsou Vám sympatičtí na fotce. Musím říci, že jsem byla mile překvapená, kolik nabídek mi přicházelo. Ale hodně jsem je musela probrat, protože stejně jako au pair nesplňuje kritéria rodiny, tak rodina nemusí splňovat požadavky au pairky. Já jsem chtěla jedno dítě a úplně nejradši holčičku, taky ve VB rodiny často chtějí aktivního řidiče a upřímně si tedy moc neumím představit to jejich ježdění na druhé straně. Takže mi hodně rodin tímhle odpadlo.

Když jsem hledala asi 3 týdny nebo měsíc, ozvala se mi mamka z Itálie, původem Češka, která žije sama se svou dcerou (5,5 roku) a synem, který studuje v jiném městě univerzitu. Vůbec mě nenapadlo jít dělat au pair do Itálie nebo do Španělska, přesto, že jižní státy mám moc ráda. Ráda tam trávím v létě dovolenou a pokud jde o Itálii, je to moje srdcová záležitost, kde jsem si vždy přála žít. Ale protože je mi jasné, že italské děti asi angličtinu ještě neovládají, tak mě tahle možnost vůbec nenapadla. Ale mamka, co je původem Češka, ani v nejdivočejším snu jsem si neuměla představit, že bych zrovna já měla takové štěstí. Začaly jsme si psát o sobě a psaly jsme si až do dne, než jsem tam měla skutečně odjet. Hrozně jsem se těšila, ale zároveň obava z neznámého. Navíc jsem si dost dobře neuměla představit, jak budu jezdit domů, jak často, ale rozhodně jsem si nepřipouštěla to, že se mi bude stýskat. Rozhodně ne tak, jak tomu pak bylo. Nicméně v době, když už bylo jisté, že odjedu, jsem začala přemýšlet o tom, že bych začala psát blog na téma Moje zkušenost s au pair, který bych psala formou deníku, nebo alespoň tak nějak jsem si to představovala. Ale za krátkou dobu mi došlo, že cesta au pair a vlastně ani cesta života v zahraničí nebude tím pravým pro mě, protože domov je pro mě to nejdůležitější a opravdu hodně mi tam chyběl.

Každopádně myšlenku založit si vlastní blog jsem tím nezavrhla. Vždycky jsem ráda psala, přesto, že slohy ve škole mi nešly vůbec :D Ale napsala jsem knihu (jasně, že nepublikovanou, ale kdo ví v budoucnu :)), pár článků a tak vůbec mě tvorba tohoto druhu celkem baví. K založení blogu mě také inspirovaly některé blogerky nebo youtuberky, které sleduji a které mě baví svými aktivitami. Také mě k tomu inspiroval kamarád, který si založil svůj blog. Určitě bych byla ráda, kdyby se i můj blog pro Vás stal také inspirací. Nebo se u něj třeba jen večer pohodlně usadíte, "vypnete" a odpočinete si po celodenním shonu. Jak jsem uvedla ve své úvodní řeči, bude se blog věnovat především takovým těm "holčičím" věcem, jako je kosmetika, líčení atd. Nutno říci, že nejsem žádný kosmetický nebo make-up specialista. Neživím se tím. Je to jen můj koníček a vše jsou jen mé osobní poznatky a zkušenosti, které se nemusí shodovat se zkušenostmi Vašimi, za které budu samozřejmě taky ráda, když se o ně podělíte :)

Svůj blog bych nenazvala jen blogem o kosmetice a jen pro holky. Spíš bych ho nazvala takovým lifestylovým blogem o všem, co je pro mě aktuálně zajímavé a o co bych se ráda dále podělila, protože by to mohlo přijít zajímavé i někomu dalšímu :) Těším se u dalšího článku. T.

-----

The first thought to make my own blog came to my mind about 3 months ago, when I had clear vision about the blog theme. But as so often, within few months everything is different.

At that time I was wondering that it´s time to change something in my life and begin to fulfil my dreams. My greatest dream was to live and work abroad. The easiest way to get abroad was to work like an au pair. I thought it´s definitely a good experience for the future life, a kind of preparation for my own family and kids. Also my language speaking skills aren´t at level to do other job abroad. To get as much information as I could I began to browse discussions about how to find an au pair job, I read blogs of girls who had the au pair experience and I finally decided to find a family on my own and to register on website for au pairs: www.aupair-world.net, which I can warmly recommend. I wanted to find a family from the UK or another country, where the English is spoken, because my whole life I´ve been learning English language. I have to say that if you complete your profile properly and enclose appropriate pictures, you will have a lot of offers and then it´s your turn to choose. If I can give you advice, don´t underestimate selection of initial photos. Whether we like it or not, each of us is driven by the first glance and you too would choose your potential host family according to whether they are sympathetic at the picture. I have to say that I was pleasantly surprised by how many offers I received. But of course I had to go through them, because as well as an au pair doesn´t meet the criteria of the family, so the family may not meet the requirements of au pair. I wanted one child and preferably a girl. Also in UK the families often want active drivers and honestly I can hardly imagine their driving on the other side than we do. So lot of families was dropped out.

When I was looking for about 3 weeks or a month I received an e-mail from mum from Italy, the Czech by origin, who has lived alone with her daughter (5,5 years old) and a son, studying university in another city. I never thought to do au pair in Italy or Spain, though I love the southern countries a lot. I like to spend summer holidays there and in respect of Italy, it´s my hearts matter, because I always wanted to live there. But because it´s clear to me, that Italian children can´t speak English, I even didn´t think of that possibility. But even in my wildest dream I couldn´t imagine, that I would be so lucky to find mum, who is Czech by origin. We exchanged mails and we were writing to the day I had actually to go there. I was so excited but at the same time there was fear of the unknown. Besides I couldn´t quite imagine how often I´ll visit my homeplace, but certainly I didn´t admit the fact that I will miss everything. Definitely not the way it was then. However at a time when it was certain that I´m going to leave, I started thinking about writing a blog about My au pair experience, which would be written like a diary. At least somehow I thought it would be like. But in a short time I realized that the au pair path or indeed path of life abroad is not the right for me, because home is the most important for me and I really missed it a lot, when I´d been gone.

Anyway I haven´t abandoned the idea about making my own blog. I´ve always loved to write though the essays at school wasn´t my best at all. But I wrote a book (of course, unpublished, but who knows, maybe in the future :)), a few articles and all that creation of that kind I like. I was also inspired by some bloggers and youtubers who I´m following and whose activities I enjoy. Also I was inspired by my friend who started to write his blog not long ago. Definitely I would like to see, if my blog become a source of inspiration for You, too. Or just take your time in the evening comfortably settled down, „switch off“ your mind and relax after a busy day. As I said in my opening speech the blog will be focused mainly on the girlish things, like cosmetics, make-up etc. It´s needed to be said I´m no beauty or make-up specialist. It´s not my job. It´s just a hobby and everything is just my personal knowledge and experiences, which may not correspond with your experiences. But it will be also my pleasure, if you share your experiences with me, whether they´re different from that mine or the same.

I wouldn´t name my blog a blog about cosmetics and not just for girls. I would rather name it such a lifestyle blog about everything that is currently interesting for me and what I would like to share further, because it could come interesting also for anyone else :) Looking forward to see you in next article. T.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře jsou moderované, tzn. objeví se až po schválení autorky blogu. Děkuji :)